Projektas „Skulptūros Mažeikių mieste“

Projekto sumanymas

Skulptūros Mažeikių mieste“ projekto idėja skulptoriui Pauliui Daujotui išsirutuliojo nuo minties surengti skulptorių simpoziumą ir tokiu būdu suteikti galimybę išreikšti save gabiems skulptoriams bei sukurtais darbais papuošti miestą. Šiai idėjai įgyvendinti pradėta kryptingai ruoštis. Simpoziumą buvo manyta organizuoti meninio akmens apdirbimo studijoje „pdstudija„, sudarant sąlygas menininkams kurti skulptūras ir ten pat apsistoti. Pdstudija dirbtuvės buvo plečiamos, tvarkomi dokumentai simpoziumo organizavimui, ieškoma pagalbos iš savivaldybės ir Mažeikių miesto įmonių. Dokumentacijos tvarkymas vyko lėtai, laikas bėgo, palaikymo iš savivaldybės atstovų trūko. Organizavimo darbus stabdė ne tik dokumentacijos tvarkymas, bet požiūris, nuostata į būsimą veiksmą. Mažeikiai nėra pratę prie aktyvių menininkų, prie profesionalių darbų. Visa kas nauja, miestą baugina.

Sumanymui nejudant į priekį reikiamu tempu, skulptoriui P.Daujotui kilo mintis padaryti nedidelę skulptūrą. Idėjai įgyvendinti autoriui reikėjo metalinės sunkvežimio dalies. Metalo laužo įmonėje „Šaja“ reikiama detalė buvo rasta. Detalės panaudojimas lyg ir ne pagal paskirtį sudomino įmonės atsovą. Jis pasisliūlė prisidėti prie skulptūrų kūrimo ir miesto puošimo idėjos. Tokiu būdu atsirado skulptūra „Ženatvė – jungtis“ ir taip 2014 metų rudenį pirminė skulptūrų simpoziumo idėja pavirto į projektą „Skulptūros Mažeikių mieste“.

 

Projekto bendraminčiai

Bendravimas su įmone „Šaja“ tuo nesibaigė. Vienas iš įmonės savininkų paprašė padėti įgyvendinti jo idėją, pagaminti lagaminą. Skulptorius idėją pavertė realiu objektu, kuris jau yra Mažeikiuose.

P.Daujotas papasakojo savo idėją puošti miestą kelioms įmonėms, kurios neįkalbinėjamos sutiko prisidėti. Skulptorių labai nustebino ir nudžiugino, kiek yra žmonių, neabejingų miestui.

Skulptorius dėkingas ir džiaugiasi UAB „Andrava“ kolektyvu, kurie skyrė metalo ne vienai skulptūrai ir prisidėjo prie skulptūrų sukūrimo ir suprojektavimo.

Mažeikių miesto verslininkams nepavykus suvaldyti Mažeikių „Lokio“ alaus daryklos, naujieji savininkai, joniškiečiai, išmontuodami gamyklą, padovanojo įdomias, alaus statines laikančias atramas, iš kurių atsirado skulptūra „Pūkas“. Ar lengvas tas pūkas, spręsti miesto gyventojams ir svečiams.

UAB „Kustata“ darbuotojai noriai prisideda prie šio projekto bet kokiu oru, neskaičiuodami laiko, ištempdami iš karjero reikiamą akmenį.

Tik skulptoriaus sumanymų dėka, skulptūra iš akmens gali atrodyti lengva, tačiau akmuo yra akmuo. Jis savo svorį turi. Tad įgyvendintą objektą vienas su karučiu į numatytą miesto erdvę nenuveši. Štai čia proketo sumanytojui pagelbėja neabejingas mažeikiškis Gražvydas Dicevičius. Jis niekada neatsisako nuvežti skulptūrą į reikiamą vietą ir ją pastatyti. Su tokiais pagalbininkais labai paprasta, jie tai daro dėl savo miesto.

Kaip idėjos palaikymą ir paskatinimą autorius supranta Mažeikių miesto seniūnijos skirtą darbuotoją nesudėtingiems darbams atlikti. Tikimasi, kad seniūnija džiugins ir toliau tokiu bendradarbiavimu.

Galima teigti, kad vienas iš UAB „Poremo“ vadovų, Vytautas Jasmontas, yra labai aktyvus ir dosnus projekto „Skulptūros Mažeikių mieste“ pagalbininkas. Su šia įmone įgyvendintas ne vienas sumanymas ir šiuo metu yra vykdomi dar keli. Didžiulė pagalba padedant išspręsti technines, finansines skulptūrų gamybos problemos bei pagalba transportuojant. Žodžiu, Vytautą galima pavadinti tikru mažeikiškiu.

Šiuo metu įgyvendinama skulptūra bibliotekos atidarymui, į kurios gamybą įsijungė didelis būrys įmonių („Elmaga“ – metalo gaminiai, „Kustata“ – karjero eksploatavimas, „pdstudija“ – meniniai paminklai). Šios skulptūros iniciatorius Mažeikių laikraštis „Santarvė“.

Projekto reikšmė

Po skulptūros pastatymo atsiranda labai įvairių nuomonių. Požiūris išreiškiamas socialiniuose tinklapiuose, tai reiškia, kad žmonės mąsto, analizuoja, lygina su kitais miestais ar šalimis, formuojamas požiūris. Tai labai smagu. Yra nuomonių, kad toks menas nesuprantamas, bet taip mąsto, tik tie, kurie rečiau lankosi parodose muziejuose, kurie turi mažiau galimybių išvykti iš savo gyvenamosios aplinkos. Juk matomas objektas vistiek sukelia kažkokias asociacijas, emocijas, vadinasi suvokimo procesas vyksta ir bet koks supratimas apie skulptūrą, kaip meno išraišką, yra teisingas. Liūdna, kai atsiranda asmenų, kurie iš baimės to, ko nesupranta, fiziniais veiksmais išreiškia savo emocijas ir požiūrį į puošybinį miesto elementą ir autoriui jau teko skulptūrą remontuoti po vandalų išpuolio, bet tai skulptoriaus nestabdo. Menininkas laikosi nuomonės, kad jei atsiranda skulptūras niokojančių asmenų, vadinasi skulptūrų yra per mažai.

Tolesnė projekto vizija

Skulptorius Paulius Daujotas labai gerai vertina įsibėgėjusį projektą ir tikisi, kad nei jam, nei veikliems mažeikiškiams nepritrūks entuziazmo, laiko, noro toliau vykdyti skulptūrinius sumanymus. Didžiausia projekto sėkme autorius laiko tai, kad susipažino ir pamatė, kiek yra neabejingų ir lojalių, su užsidegimu dirbančių savo miestui žmonių.

Projekto sumanytojas tikina, kad jei tik bus bendraminčių, projektas vystysis toliau. Skulptūros pradėtos statyti senamiestyje, bet tai tik pradžios taškas, nuo jo skulptūros turėtų paplisti po visą miestą. Šiuo metu jau yra užbaigtų skulptūrų, tik darbai dar nepastatyti į jiems skirtas miesto erdves. „pdstudija“ durys atviros visiems ateinantiems su gerais tikslais. Skulptorius ragina jungtis ir dirbti Mažeikių miesto labui.